Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bib Lille : 'Geen verhaal over de adel en hun rouwgebruiken, wél over de extreem koude 17e eeuw'

De heemkundige kring Norbert de Vrijter van Lille kondigt aan dat niet Stefan Crick maar wel Paul Koop een lezing zal houden op donderdag 17 oktober zoals aangekondigd.

'Paul Koop zal ons mee nemen naar de 17e eeuw die in velerlei opzichten inspirerend kan zijn voor onze tijd.

Vandaag de dag zijn de termen klimaatverandering, oorlog, crisis, catastrofe en natuurrampen bijna dagelijks in onze nieuwsberichten. Dat was ook zo in de 17de eeuw. Dat weten we uit fysische bronnen zoals ijsboorkernen, afzettingen van pollen in meren en moerassen en ook groeiringen van bomen en druipstenen enz.

Daarnaast is er ook zoiets als een menselijk archief: kronieken, brieven, dagboeken over het begin van de oogst, schilderijen, inscripties bij waterhoogten, bijgehouden gegevens van temperatuur en neerslag enz.

We weten ook dat een wereldwijde afkoeling in de 17e eeuw gepaard ging met eveneens wereldwijde ongeëvenaarde opstanden. Koningshuizen wilden hun rijk uitbreiden veelal door oorlog te voeren. In combinatie met de extreme weersomstandigheden die mislukte oogsten als gevolg hadden, bracht dit hongersnood maar ook epidemieën mee. En dus massale sterfte: bevolkingen werden gedecimeerd.

De lange en hevige periode van wereldwijde afkoeling in de 17e eeuw wordt door klimatologen “de Kleine Ijstijd” genoemd.

Paul Koop is een bevlogen spreker die zonder moeite zijn publiek kan boeien. Vele historische onderwerpen hebben nog weinig geheimen voor hem. We nodigen je uit om je te laten meevoeren in de vele alledaagse verhalen over mensen uit lang vervlogen tijd en de gebeurtenissen in de strijd van deze mensen in die extreem moeilijke levensomstandigheden.

Koop zal vertellen hoe het dagelijks leven was, hoe deze mensen zich staande hielden in moeilijke omstandigheden, wat er met jonge weduwen gebeurde, wat de mensen aten , welke kledij ze droegen, wat een werkdag betekende enz. Geen saaie vertelling maar wel een boeiend verhaal geïllustreerd met beeldmateriaal.

Dinsdag 17 oktober - bibliotheek Lille, Kerkstraat 22b om 19.30u.

Inkom gratis, graag vooraf aanmelden in de bibliotheek: 014/881920 of bibliotheek@lille.be

Deel dit artikel